TIPPEK, TRÜKKÖK, ÖTLETEK HŐSZIGETELÉSEKHEZ

Néhány olyan fontos tudnivaló és szabály, melyek betartása elengedhetetlen az elvárt minőség érdekében.

 

  • A helyesen beágyazott, az előírt átlapolásokkal készített folytonos üvegszövet-réteg biztosítja a kellő mechanikai ellenállást a rendszernek. A frissen felhordott rendszerragasztóba úgy kell ágyazni az üvegszövet hálót, hogy a háló a ragasztóréteg közepére, ill. annak külső harmadába kerüljön. Az elkészített felületen az üvegszövet nem látszódhat át.

 

  • A homlokzati hőszigetelések készítésének lépései nagyrészt ún. nedves technológiák. Ez azt jelenti hogy száraz építéssel, szereléssel ellentétben itt nagy jelentősége van a víz jelenlétének, a száradásnak és a fizikai ill. kémiai kötésnek. A nedves technológiákban fontos szerepe van az előírt várakozási idők betartásának.

 

  • A megfelelő időjárási körülmények legalább ilyen fontosak. A ragasztók és vakolatok kötése ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt (leggyakrabban + 5 fok) jelentősen lelassul, nagy páratartalom esetén le is állhat. Fontos tudni, hogy az előírt hőmérsékleti minimum nem csak a levegőre, hanem az alapfelületre és a felhordott anyagra is vonatkozik !

 

  • Minden esetben teljes hőszigetelő rendszert építsünk be ! Csak az ugyanazon gyártótól származó elemekből felépített rendszer esetében lesz garantált a minősítésekben megadott műszaki teljesítmény.Kizárólag ebben az esetben számíthatunk a gyártó rendszergaranciájára. Az ötletszerűen összeválogatott elemekből készült hőszigetelések csak nevükben azok – tulajdonosuk hamarosan csalódni fog benne.

 

  • Mindig tanulmányozzák át a rendszerek műszaki engedélyeit (ETA, TMI, ÉME, NME) ! Bizonyos esetekben (pl. középmagas épületek, homlokzati tűzterjedés követelmény) ezek a dokumentumok határozzák meg a beépítési csomópontokat és az alkalmazási feltételeket melyek betartása kötelező !