A tetőtéri ablakok megvásárlása előtt ajánlatos figyelembe venni a ház belső és külső konstrukcióját, az ergonómiai szempontokat, valamint hogy hogyan juttathatunk több fényt a lakásunkba.

A következő tényezőket ajánlatos alaposan átgondolni ahhoz, hogy a tetőtéri ablakokon keresztül beáramló fény mennyiségét a maximumra növeljük:

  1. A tetőablak mérete
  2. A tetőablakok száma
  3. A tetőablakok helye
  4. A belső burkolat alakja

Ugyanakkora ablakfelület = még több természetes fény

Ugyanakkora ablakfelület = még több természetes fény

A nagyobb ablakok természetesen több fényt engednek be, de érdemes megfontolni, hogy több kisebb ablakkal jobb összhatás érhető el (lásd a képeket).

Egy tetőablak beépítése esetén a nappali fénnyel a helyiség körülbelül 46%-a világítható be.

Két tetőablak beépítése esetén az előző ablakkal megegyező összfelülettel a helyiség körülbelül 48%-a világítható be természetes fénnyel.

Négy tetőablak beépítése esetén az előző ablakkal megegyező összfelület egyenletesebb elosztásával a helyiség körülbelül 65%-a világítható be természetes fénnyel!

Maximális megvilágítást biztosító burkolat

Maximális megvilágítást biztosító burkolat

Helyes burkolat alkalmazásával még több fényt ereszthet be a helyiségbe. Ha a burkolat az ablak alatt függőleges, az ablak felett pedig vízszintes, akkor több fény jut be a helyiségbe.

Szabad áramlást biztosító burkolat

Szabad áramlást biztosító burkolat

A megfelelően döntött ablaktokkal több fényt enged be a helyiségbe.

Ha a burkolat dőlése nem megfelelő, akkor a meleg levegő elakadhat, ami páralecsapódást okozhat. Megfelelő dőlés esetén a meleg levegő szabadon tud keringeni a helyiségben.

Tetőablakok szarufákhoz illesztése

Tetőablakok szarufákhoz illesztése

Mielőtt pontosan eldöntené, hogy milyen méretű ablakot szeretne, győződjön meg alaposan a tető szerkezeti épségéről. A legtöbb tetőszerkezetet megfelelő állapotba lehet hozni a tetőablakok beépítéséhez, de egyes méretezett merevítések nem vághatók át megalapozott számítások nélkül. Ha kétség merül fel, hogy melyik gerenda vágható át, akkor javasoljuk, hogy a munka folytatása előtt kérje szakértő segítségét.

A ház kinézete

A ház kinézete

A belső fényviszonyok és a kialakítás mellett figyelembe kell vennie azt is, hogy milyen vizuális hatást keltenek a tetőablakok a ház külső nézetén. A tetőablakok elhelyezésénél vegye figyelembe a ház meglévő ablakait. Ezután próbáljon meg egyensúlyt teremteni a belső fényviszonyok és a külső architektúra között. Ha ez sikerül, akkor a tetőablakok elegáns látványt nyújtanak kívülről, és a belső igényeket is kielégítik.

Meredekebb tető = hosszabb ablak

Meredekebb tető = hosszabb ablak

Ahhoz, hogy a tetőablak megfeleljen a konkrét igényeknek, a megfelelő magasságban a megfelelő méretű ablakot kell beépíteni.

A megfelelő ablakméret kiválasztásakor figyelembe kell venni a háztető dőlésszögét. Ha a tető dőlésszöge kicsi, akkor magasabb tetőablakot kell beépítenie, hogy a házon ugyanolyan látványt nyújtson, mint a meredekebb dőlésű tetőkön. Az általános szabály tehát az, hogy minél laposabb a tető, annál magasabb tetőablakra van szükség.

A tetőablak méretén túl fontos szempont az is, hogy milyen magasságban építsük be az ablakot. Fontos, hogy a ház legtöbb lakójának szabad kilátása legyen az ablakon keresztül.

Nincs egyetlen „helyes” ablakméret vagy ablak elhelyezés. Az ablakot úgy kell elhelyezni, hogy biztosítsa a szükséges funkciókat és a felhasználók kényelmét, ami a körülményektől függően mindig más lesz.

Egy laposabb tetőnél ugyanahhoz a kilátáshoz magasabb ablak szükséges, mint egy meredekebb tetőnél.

Biztonság a beszerelés alatt

Biztonság a beszerelés alatt

Beszereléskor megfelelő védőfelszerelést kell viselni. A művelet normál körülmények között a házon belülről elvégezhető, állványozás nem szükséges. Ugyanakkor, mint minden építkezésnél, itt is megvan a veszélye annak, hogy szerszámok, tárgyak eshetnek le a tetőről (kalapács, cserepek, stb.). Ezért azt javasoljuk, hogy soha ne hagyjon tárgyakat a tető külső felületén, és hogy zárja körbe az építési területet.

Ajánlatos a védőálarc és védőszemüveg viselése a tetőszerkezet anyagainak ill. cserepeknek vágásakor. Ezen kívül javasoljuk ideiglenes támasztó léc használatát az ablakkeret elhelyezése során.